Followers

Wednesday, December 19, 2012

miracle




rimau?

hari ni 19.12.12
genap umur 21 tahun adik dayah angah.

ahaa..disebabkan dialah satu satunya sister yang dayah ada maka memang kuat bercakar dengan dia.
gaduh mulut biasa.

tarik rambut.cakar-cakar! hehe
she called me LION.
meoowww.... no...! roooarrr!!!! hehe

eh..smpai hati tau...arep pun cakap dayah lion.
percaya ke?
muka ayu tau.lemah lembut je..ish..ish..ish..  :P
ha..korang tengok..mesra kan?mana ada gaduh...meow...meow..hehe

actually dayah ada sifat garang.
turun temurun keturunan Haji Daud. ha kenal?


we called him ayoh  means atuk kami..hehe
kami sayang dia sangat2. umur dia dekat 100 dah.
masih gagah la padan dengan umur dekat 100... bukan mksudnya leh angkat berat gagahnya..he.
dulu byk makan akr kayu kot....ntah,heee

dayah dah rotate gmbar neh..x jadi jadi.buh je lah :D

actually..dayah ada sifat penyayang. (sila tadah baldi, gayung pun x pe)

ma kate kami celebrate besday angah waktu adik balik jumaat ni.
cian adik tak de kan...tunggu dia balik..he..
kami tak delah clebrate parti gempak gitu.
tapi dari kecik wajib ada kek besday ma abah kami beli.
cweet kan ?;)
cukuplah makan-makan sefamily..heee...

okeh... apapun...along nak ucap selamat hari lahir angah.
moga di bawah payung Rahmat Ilahi.
doa impian dihajati Allah.
jaga diri.iman.hati :)
i love you so much actually~ haha

okeh.selamat dibuli lagi~!
cucak~! hahaha

this song is for you dear.


comel giler! ! ! geram tengok chipmink neh..hehe

Monday, December 17, 2012

if you :)

ramai yang practise neh :)


sedar tak sedar



sedar tak sedar dah 6 bulan 14 hari dayah and arep tunang.

dan sekarang musim orang tunang.
kalau tengok dalam fb deret orang tunang.
Alhamdulillah. jodoh :) hehe

sekarang cuti sekolh yang pnjang.
persiapan ada lah jugak kami sekeluarga buat
orang kata berperingkat-peringkat.
nanti taklah kelam kabut.

macam kes pertunangan kami yang dulu.
maghrib mak arep col esoknya nak datang.
mana korang nak cari baju cantik?
pelamin?
hantaran?
hehe...terkejut.attacked! hehe.

masa tu 3.6.12 ye..tarikh dayah bertunang.
mana ada baju.
kalau nk kata dayah patotnya beli baju untuk tunang...buat apa nak beli awal.
coz sepatutnya kami bertunang bulan 12.
ha! bulan neh la..heee..

cincin merisik and tunang mak arep beli pun ada kat melaka.
mereka kat k.l..
makanya beli lagi cincin risik.
takkan nak patah melaka ye idok..he.
maka dari hajat merisik mereka bagi lagi kejutan pd kami terus ditungkan.
pnjg cerita.
tgu cerita kat mulut seng..hehe...
cerita lapuk..heheh..


apapun..alhamdulillah... ;D

okeh..tu intro untuk post kali ni je..hehe
disebabkam mase merisik dan pertunagan kami hanya
arif,
mak arif,
ayah arif,
alang adik arif,

pak long,
maklong,
ank mak long

mak itam
pak itam

bibik

sahaja yang datang makanya... ramailah lagi ayah dan ibu sedara serta saudara mara arif yg nak kenal dayah.

yelah..kalau ada mjlis pertunagan betul...aref kata berderet bincang nak dtg majlis.
dpt lah jumpa. eceh..;p

makanya arif bawak dayah gi k.l jumpa sedara mara dia.
sedara mara arif majoriti tinggal di k.l
raya je beraya di k.l.
aigoo..org balik kampung lah..he..

masa nak mintak izin bawak dayah gi kl neh.
kene lalui proses dulu.
ye! minta izin ma abah.
bila bertunang lampu kuning.
kawen lampu hijau~~~!! gatai~! hehe..


okeh2... ma dayh kate..tak manis lagi lah.
ma dayh bagi kebenaran dengan syarat.
ada berteman.
ye...dayah bawak roomate tersyg dayah teman.
hehe.

ye..ni roomate dyh. gile tomey ^.^

masa tu kami masih lagi praktikum.
ye..raye tahun neh...
mase tu ade cuti 3 hari.
tak ingatlah cuti ape...takpe...lupakan.

kami gerak dari k.l hari jumaat bertiga.
dyh.arep,nisa.
smpai k.l arep hntar dayh anis kat rumah kakak anis di klang...
yup..mlm tu anis and dayah tido rumh kakak anis..
arep  tido kat rumh mak long die...
esok pagi sabtu arep ambik kami.

maka kami ke rumah mak long, mak itam, sepupu arep kak ape ye..lupeee...hee...
rumah mak ndak..kat rumh mak ndak kebetulan family paklong and pak usu smpai.
dptlah jugak jumpa... ;)
then yg terakhir  rumah mak teh...kat rumh mak teh kebetulan family mak lang uda smpai..
smpai malam beraya.lepas mandi solat mgrib rumh mak teh kami terus balik mktab coz esoknya ahad kami nak balik tempat praktikum masing2 pulak. :)

itu pun ada rumh lagi tak gi....coz mereka ada hal tak da di rumah...
apapun alhamdulillah..semuanya baik2 mesra sangat . ;)))))

tak pe..tahun depan in shaa Allah...
dapatlah kita jumpa ramai2 lagi eh ;) doa :)

oh! rindu dekat sorang baby omma yang manje...nana ;)

mana baby nana? senyap je cuti neh.
kot kerja kot....
semua jaga diri ;)



Saturday, December 15, 2012

aummm!

HARIMAU MALAYA

ye..tu nama pasukan bola sepak negara kita.
semua rakyat kecewa sebb pasukan Malaysia tidak dapat mara ke peringkat Final AFF Suzuki Cup.

ramai yang mengutuk.
ramai juga yang masih menyokong Harimau Malaya.

bagi dayah kekalahan kita bermaruah.
ye.tu yang mereka semua kata. :)

tapi pendapat dan pandangan setiap orang berbeza kan? ;)

apapun adat permainan kalah dan menang.
itu lumrah ;)
bukan kepelikan.

peluang masih ada. kita akan bangkit!

peh.dyh ckp mcm teror sgt ke pasal bola?
oh tidak. ni semua sumber dari orang terdekat.

Arif ;)
dia kata " kalah atau menang Harimau Malaya kita tetap kena support. jgn jadi org tak tetap.menang puji..kalah kutuk.."

tu diaaaaa....semamngat Harimau Malaya..heeee..

ye..gmbar ni bukanlah di stadium untuk tengok live perlawanan bola sepak.hee.ni gmbar waktu keluar makan kat lepeh dengan kawan2 ;)

tapi dayah teringin dan nak sangat tengok live.
yes! I will.
lepas halal :)
In shaa Allah ....

Wednesday, December 12, 2012

:)




Tuesday, December 11, 2012

sahabatku :)



this song is for you Muhammad Arif :)





Lirik Lagu Sahabat - Najwa Latif


Kau ada dikala ku suka
Dikala ku duka
setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu
setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Ku tahu ku kan selalu ada
Pada dirimu
Dan ku harap kau juga rasa begitu

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku
Sahabatku.

mentang-mentang musim durian. menunjuk arif makan durian. melebih-lebih pada kitewww....
;)

putera

Prince

Putera.

Putera Rayyan.
guest who??



sekarang selain prince Arif dayah jatuh hati dengan cerita samarinda tv 3 PUTERA RAYYAN.! ;D  heheee
Lakonan Kamal Adli, Nad Zainal, Miera Liyana, Luftya, Aida Aris, Zila Bakarin, Shahee, Razali Hussin dan Zuhairi Ibrahim.

serius best!

dayah suka tengok lakonan nad zainal.dia pandai berlakon.watak dia dalam tu menjadi sangat.
Kamal adli sweetnyer lakonan dengan nad zainal.

nah..ni dia link sinopsis cerita tu ;)


http://www.kepalabergetar.net/2012/10/putera-rayyan-samarinda-tv3.html


ahaa... okeh,malam ni selasa makanya dayah 10.30 malam depan tv! ;D

Thursday, December 6, 2012

baik-baik aje

dayah suka bergambar,
biarpun rupa taklah cantik macam puteri raja,
tapi suka tak salah kan?kan?;)

dayah nak sangat buh gambar ma abah banyak-banyak dalam fb or blog.
tapi ma abah tak suka begambar.
ma cakap muka dah tua gambar tak cantik.
ma tau tak.....muka ma masih cantik macam awet muda.
tetap cantik.. ;)

so nye..ma je lah suka ambik gambar kami 3 beradik.haish~


ok..gambar ni bukan ma ambik..hehe
si arep yang kalau makan tak pedulik orang. dok pe lah.makang la kenyang...hee

kalau kita berdua ada yang ketiga.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ketiga
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.ketiga. 
.
.
.
.
.
.
.
.
.

hai anisa.......... ;)

semoga semuanya baik-baik je sepanjang cuti ni. :)

Tuesday, December 4, 2012

mendengar vs pendengar

ramai yang boleh mendengar.
tapi tak ramai yang boleh jadi pendengar.

kadangkala..kita memilih 1 dalam 10,100,1000 atau beribu yang menjadi pendengar kita.
tapi risikonya..apabila kita memilih pendengar terbaek dan mengharap dia mendengar apa yang kita luah
salah pilih risikonya sangat tinggi.

note!
sangat tinggi :)

maka orang kata pendam itu lebih baik?
salah pendam jadi dendam

salah kata
jadi luka :)

meminta maaf tu bukan bermaksud kita salah

kadangkala itu adalah perkara yang paling baik

untuk menyelamatkan sebuah ukhwah.

jangan diikut bisikan syaitan.maka meranalah jiwa. :)
tak perlu tunggu rasa berslah atau mengaku salah atau mencari salah :)

belajar dari setiap perjalanan hidup.

hei! mana ada destinasi yang sangat indah mudah untuk dilalui
kalau tak dah ramai org mudah lalui
sebab destinasi terbaek untuk dilalui orang tertentu sahaja merasai :)

improve

i'm princess of Muhammad Arif.
he is my prince. :)
and I want him become my prince

Arif don't treat me like a princess
he teach me a lot.
and i'm very respect to him.
He's like a man who treat his love on his responsible
not treat me like a princess because on my rule
i'm very lucky :)

terima kasih ya Allah. :)


dayah tau english dayah teruk.
hehehe..
saje tulis dalam b.i coz
i want to improve my english language.

haha!

perasaan :)

assalamua'alaikum.salam sejahtera.:)

rindu datang bertandang.
perasaan manusia.biasalah. manusiakan perasaan macam-macam.

Rindu Ilahi yang mengurniakan segala nikmat yang aku ada sekarang.Alhamdulillah.
Allah sentiasa bersama kita. tidak pernah meninggalkan kita.:)

rindukan manusia?
jarak memisahkan kita.
                        ARIF :)

sejak kerja makin sibuk.bos dia pulak selalu suruh ot.
coz pekerja tak cukup.ramai mintak cuti.

ce bayang...

8.00 pagi - 4.00 petang (waktu kerja)

tu waktu kerja arif. kalau bos mintak ot... sampai malam..12 malam.

bayang? jarang contact and mesej.
tapi arif selalu curi col and ade mase je col. terima kasih arif :)
tapi dayah sangat bangga dengan arif :) kerja kuat.pandai berdikari.

it's okey arif.bila kita dah kerja in shaa Allah.Allah bagi rezeki....

tau u olls nak muntah bace.blog haku suketihaku lewwwww... eheee...

ada orang kata kawan adalah segalanya berbanding kekasih...

bagi aku? tak mungkin.

kawan dan kekasih adalah segalanya bagi aku. :)

memang kita takkan menjamin kekasih kita akan menjadi milik kita selamanya.
tapi kawan selamanya kawan kita :) yeke? in shaa Allah :)

tapi bagi dayah,
kekasih itu sahabat.
maka apabila menjadi sahabat terbaik buat kita maka dialah terpenting buat kita. :)
suka duka segalnya kita cerita and dia orang paling kita percaya.:)

kekasih di sisi umpama sahabat yang ada di sisi kita suka dan duka itulah yang kita perlu.

bukan berkasih terhegeh sendiri :)

kawan pun adalah segalanya.mana mungkin kita boleh bersendiri tanpa kawan disisi.
kita lebih masa pun bersama kawan.
tapi dalam kawan-kawan tak semua bergelar sahabat.
itulah bezanya.dan kawan juga banyak bezanya.

sahabat tu pun banyak.
ada yang boleh bersahabat selamanya.ada yang tidak :)

tapi tiap detik yang kawan pernah buat untuk kita perlu dihargai.:)
kerana itu kawan,sahabat dan kekasih itu tidak sama :)

salah dan betulnya berkawan adatlah:)
tak semua sempurna.

ada orang kata dengan pasangan kita bukan main lembut pijak semut tak mati.
dengan kawani kemain.

tapi bagi dayah tak.
segeram mana pun kita dengan seseorang yang bergelar kawan.
paling marah pun lepaskan perasaan sendiri.
masuk bilik lepaskan emosi.balin bantal selimut.tapi tak baling kat kawan..
salah ke?
nak lepas emosi kat mana lagi kan?
dalam hutan?
:)

tak pernah pergi depan muka atau jauh sekali meninggi suara walau segeram mana pun:)
tapi dengan kekasih lain...gaduh bertumbuk macammana pun tak pe :)
tapi tu dayahlah.
lain orang lain kisahnya...

note : dayah rindu arif :)


Tuesday, November 27, 2012

kain batik la la la

assalam.salam sejahtera.alhamdulillah :)

kain lah batik la la la...kain lah batik la la la~

nampak tu? pembuka bicara..ceh..hehe.
kenal kain batik?penah pakai?

penah pakai tu hal tak payah tanya kot coz dayah rasa majoriti penah pakai.mai kita tanya..

pandai pakai?

aha! ni yang penting~! hehe
ni kain batik dayah google.hehe


dayah?
penah..... pakai.:)

tapi tak pandai pakai. @@

kenapa? pada dayah.
kain batik ni batas pergerakan dayah.
tak pandai nak susun nampak cantik.
tak pandai pakai kemas2 and tak londeh.

uish..susah.susah. ni lah zaman anak dara dengan seluar.

tahu? dayah kantoi dengan mak arif tak pandai pakai kain batik.
arip la neh.ciap dia.heh heh heh.

semalam col mak arep tanya hal batik coz ada dak arep kat belakang sebut batik.batik..cet! huhuh.cerita pasal hal kain batik..
tahu? kantoi ngan mak arep dayah nak hantar kedai jahit kain batik tu lipat depan tapi ada getah macam kain baju kurung.
gelak besar mak dia.
ni dia kalau hantar kedai kain batik.jahit depan.kat pinggang da getah.;)

baru nak wat macam pandai pakai kain batik .hehehe

apa pun..dayah ada jugak tengok kawan pakai kain batik..ayu je.
macam classmate dayah kak ada.
oghe kelatey.memey ayu comeeeeyy jah. lembuut gitu.juruh la kalu keleh. sokmo pakay kain batik.hehehe

actually..semua org boleh kain batik kan?pandai or tak depend pada kita.
belajarlah and selalu pakai.

akan datang mungkin ada kepentingan baru pakai and lama-lama akan pandai.
mungkin ank dara masa kini tak rasa berkepntingan kain batik and ada seluar.hehe..

meh kita belajar! ;D

adik dan U

assalamua'laikum.salam sejahtera :)

huuuuppppdate blogeee~!

alhamdulillah. 24 november 2012 sabtu dayah dan family hantar adik masuk
UiTM kat Jengka :D. Diploma Perakaunan. otak duit bisnes.;)

dekat sangat. kentut je dh dengar macm aku kat maktab lepeh tu.angah jugak lah kalau kentut tak dengar.kat IPDA, Kedah.
eh! gurau je :D

adik kene join orientasi coz die tak kenal lagi UiTM Jengka tu and apa yang maklumat pasal UiTM tu.
tapi aktiviti yang ringan je lah. since die punya kaki masih tak kuat.
walaupun kelihatan sihat macam boleh berjalan dah sembuh sepenuhnya,lutut dia masih macam rebung doktor kata.:)
ni lah adik tomey dayah. ada tongkat baru.macam tongkat aoron aziz dalam ombak rindu.cet! hehe

syukurlah.ada hikmah jugak dapat jengka dekat.coz senang nak melawat dia and apa-apa jadi.
fisioterapi adik pun kene tukar wat kat hospital jengka.

macam aku jugak.ada hikmah dapat maktab lepeh.jumpa arep.ops~!;D
dan dapat jumpa kawan-kawan lai..eeeehhheee..

sebelum balik dah selesai urus adik kat UiTM,dayah pun terliur jugak tengok fasi sambut orang yang ada ank kecik bg belon.dayah n angah takleh lah...besau..tp nk jugak pasal nampk banyak ag belon.

fasi ada kat tepi otw kami nk ke kereta...
"ermmmnak belon satu boleh? " dayah
 " dua pun boleh..." fasi
"ok ngah..aok satu...terima kasih ea... " dayah
"sama" fasi


nah! tu dia~~belon UiTM...;)


buat adik yang along sayang.satu-satu hero kami selain abah.jaga diri belajar lok2!
lotoflove! along ;)

Sunday, November 18, 2012

holiday syg ma abah

as salam dam salam sejahtera :D

alhamdulillah. ye..cuti kali ni setelah sangat lama kami tak bercuti akhirnya.:D
cuti ni akibat cuti tertangguh sebab masa adik dayah excident bulan 5 hari tu kami sekeluarga tak dapat gi mana2.takkan nak tinggal dia kan.haish.alhamdulillah.adik dah makin sihat.
ni lah adiks yang tomeytomey tew. dah cihat!:D

sementara kami ni bukanlah dari golongan yang berada punya wang banyak
aku pula masih belajar tiada abang kakak yang sudah bekerja
makanya berkemampuan guna duit ma abah untuk menikmati percutian bersama keluarga.
alhamdulillah:D masih diberi kesempatan dan peluang.

Kalau ada rezeki dayah kerja ada duit mungkin gi tempat lain pula ataupun kalau maabah ada duit lebih kan!:D hehe

kami holiday dekat kuantan,pahang je.
about 3 hours from jerantut.
yes. check in at zenith hotel,Sultan Ahmad Shah punya :D

hotel tu bolehlah.sekadar nak merasa sekali sekala
bayaran sesuai dengan hotelnya yang tengah2 bandar.
depan seberang jalan kaki je dah depannya pasaraya east cozt mall :D
alhamdulillah.
adik dengan angah yang mucuk :P

kami holiday ni pun disamping cari barang adik yang dah nak masuk u dalam beberapa hari lagi
and sedikit barang dayah lah! :P

ada la...jumpa la jugak kan.
dengan YES! Year End Sale! rambang mate jue bila tgok adik shopping kat paddini and brand outlet.
dayah tengok jelah tak dek duit! :(
tak pe..harap berpeluang lagi shopping..hehe

apapun terima kasih rezeki Allah beri.
terimakasih sangat2 buat maabah yang tercinta sebb bawa kami bercuti
ilove them so much!

maabah tercinta
of coz pilih menu.pilih2.hehe

P/s : sejak Arif kerja mencari rezeki dan nafkah bekerja di nasi ayam gemas Melaka.hati merindu-rindu! ah..nak berjiwa:P. chayok arif! kerja rajin2. sayasayangawak:))


haruslah bergaya! blouse yang beli dengan duit arep bank in :D gaji first nak bagi kite rasa.terima kaseh daun keladi.nanti bank in lagi:D gurau! hehee
jaga diri.jaga hati.. lotof love! :D

Thursday, November 15, 2012

soal hati

as salam..buat pembaca blog :)



ye..Hidayah Mu pernah hadir ya Allah..dan aku mohon janganlah Kau jauhkan HIdayahMu dari hidupku.. Tetapkan hati dan Keimananku kepadaMu.

satu masa hari tu,dayah pernah post dayah nak pakai tudung besar.pintu hati buka waktu Ramdhan.
Bulan yang Mulia.penuh dengan Rahmat Allah.
perubahan tu tak da paksaan tapi banyak dorongan..terutama dari Ibu tercinta.Ma aku bukanlah ustazah atau ahli agama yang masyur tapi dia seorang yang sangat menjaga setiap suruhan agama. apa yang dididik buat aku sangat berguna.

Ye..cuma ini antara berbolak baliknya hati aku. sepanjang praktikum 2 bulan aku bertudung besar. ma aku suka sangat.bagi aku jugak tempoh 2 bulan tu adalah tempoh percubaan bagi diri aku. walau apapun aku cuba selama dua bulan.

selepas tempoh 2 bulan beberapa hari aku nak habis praktikum hati aku sedikit berbolak balik.aku mesej ma aku sambil nages2 aku tak mampu mungkin bertudung besar.aku sedih sebab aku tak dapat buat ma aku seronok dengan perubahan aku.aku mintak izin pakai tudung biasa tapi menutupi dada dan pakaian tidak ketat serta menonjol,aku janji pakai sarung kaki dan tudung yang jarang aku pakai inner di dalam.ma aku cakap tak pe..asalkan tudung tutup dada dan pakaian serta yang lain menutup aurat:)

mungkin hati ni belum sepenuhnya bersedia.bukan bermaksud aku lalai apabila tidak mengenakan tudng besar.jangan hanya berpandang pada tudung.persepsi manusia itu berbeza. ntah..sukar aku nak cakap.manusia itu ada caranya sendiri.. 

Aku tetap aku. kdang2 aku malu dengan setiap titisan dosa yang aku lakukan.malu dengan manusia..Apatah lagi dengan Ilahi.

bagi aku bila mengamalkan 5 perkara,IAllah..kita akan semakin mengingati Allah..
aku fikir masa muda ni lah aku nak buat banyak amalan..kudrat yang sihat Allah beri sebelum aku tua masa ni lah aku kena guna sebaiknya. 
masa lapang sebelum sempit...sebelum aku makin busy dengan hal dunia..daripada membazir waktu yang kita rasa bosan kenapa kita perlu bazir dengan perkara lain.maka isilah kekosongan dengan amalan.sebelum aku jatuh sakit jugak..masa sihat ni lah aku nak buat ibadat..masa sakit berapa banyak kita boleh buat....
kaya sebelum miskin jika ada duit biarpun sedikit maka bedermalah.
apa yang paling aku takut adalah mati.ye..mati . kita akan mati.tolong percya..kita akan mati.di dalam kubur sendiri.aku takut amalan aku tak cukup.

sukar nak dilafaz dengan kata2.marilah kita berusaha tingkatkan amalan kita.aku tak baik.aku tak alim..cuma untuk memperbaiki diri ini.:)

Iman manusia kadang menaik..kadang menurun.InsyaAllah.Hidayah bukan perlu ditunggu..tapi perlu dicari dan usaha:)



Paintball!!^^

as salam buat semua dan salam sejahtera.:)
hype! jumpa lagi kita.
alhamdulillah diberikan nikmat hidup...:)

dayah saje jenguk blog..nak buang sawang yang ada kat blog neh..heee..

aha! ade pengalaman baru yang dayah nak cerita.:D

PAINTBALL TOURNEMENT
tarikh : 6/11/2012
hari    : selasa
tempat: kampung relong.Gua Bama,Kuala Lipis,Pahang
anjuran: PISM PJ ambilan Jan 2010

yes! tu sedikit maklumat dimana,bila. dengan siapa?;D

Nama group kami "BKP" akronim bagi "Beri Kami Peluang" hehe!
kumpulan kami 5 orang

Izzat,Azrol, Arif.aku (dayah) and jannah!
(maaf le..gambar berlima tak da pada  dayah..ada pada kamera dak kelas arip.x dapat ambil lagi :D)


ni first time dayah main paintball..serius..seronok gile..! tapi dayah tak puas lagi main coz dayah tak banyak bergerak kedepan.
dayah bukan takut dayah mati..dayah nak hidup coz nak sumbang mata untuk hidup sebenarnya..hehe..
then dayah bahagian jaga bendera..kikiki..
tapi kalau diberi peluang lagi..dayah nak sangat mara ke depan~! ceehhh!! dah macm nak gi berperang...

harga untuk individu RM54... kire murahlah berbanding tempat LAIN RM 70 lebih or RM 80 lebih..

tempat ni baru je buka.tak sampai setahun lagi kot.jangan main2..Lipis pun dah ada tmpat Paintball..jerantut bile lagi??! heee.dari maktab ke tempat paintball ni x jauh pun..dalam 10 minit ke 15 minit.ha..camtu lah :D

apapun..pengalaman tu best lah.dayah dapat belajar benda baru.terima kasih bagi dayah peluang..he...terima kasih jugak pada en hisyam bagi peluang.

buat yang belum mencuba..cubalah!
dayah sangat suka sukan lasak~! :DDD

Friday, June 15, 2012

sikit touch

salam buat semua..
hari ni dayah post blog lagi?wah! satu pencapaian.
dayah bukan pe..sekrg dayah kat rumh ade wifi..kalau balik esok maktab tak dapat online pasl broadband pun dah terminate.
mau pakai broadband kalau pakej rm50 laju macam siput?


ye..ni siput dayah amek dri google jugak.muka bersalah la tuh.~

then xleh guna kat rumah pasl rumh xdek line 3g..rugi.rugi.bek terminate.
then bila nak online..aha! yang jadi mangsa roomate dayah siti anisa tu ha..
nampak die bangun dari tempat duduk terus tumpang online...ehe..
thank you nisa.oh dayah muka tak malu~..hehe

aha..sekrg semua benda nk touch..
tp touch me tak boleh...!
don't touch me..~! gile speaking omputeh kome weh..
bukan..yang dayah nak cerita sekrg zaman handphone touch..


ni dari google.iphone 4s yang org tgah gile sekrg. tp ade lg canggih nati..eh..sikit lagi.mcm..mcm.kalau nk tgu turun harge smpai 200 ratus boleh?hehe
tp sekrg org layan samsung..macam2 galaxy..eh..xfhm aku..makin banyak pulak..

tapi aku? ye . aku?



ha! macam ni handpone dayah sekrg.lebih kurang lah. tapi ape kisah.
siap ade tourch light lagi.
kau org ade?
klau blackout...oish~! ni berguna weh deme...

sedih kan? tskk....tsskk.. tapi tak ape.
dayah masih bersabar pasal handphone sony lipat tu dah rosak and boleh lipat buang dah.
tinggal nk ade duit je tukar.
yelah..kita bukan kerja lagi.
dayah sedar baru student.
duit untuk belajar.biar putih mata tgok org lain pakai yang touch ke ape ke. tak pe..
nanti dah kerja segala ape nk beli pon belilah.
jadi jangan nak terkilan pasal guna duit masing2..masing2 beli la kan..? ehehe..
then talifon tu memg xleh privacy..jangan nak ngade2..
bilik sebelah pon dengar agaknye kalau bercakap die punya hanphone tak wat speake pon macam speaker..hehehe..

ade lagi benda yang org sibuk duk touch.
paling mencuit hati bile org duk kehulu ke hilir heret benda tu.
yelah.bergaya kot. gaya penting~! hehe






ape name? ipad.ha..gitula..
kalau kat sekolah ma dayah..ma dayah cakap..cikgu pakat duk beli ipad belaka.
samelha kat maktab pensyarah ipad aje.
student pon dah pakai.

ermh..zaman dah berubah..nanti semua tak heran dah.
kalau dulu pakai handphone touch rase wahhh!!!!!
sekrg semua boleh pakai.
teknologi hujung jari ye idok~?

apepun... semua mampu kalau ade duit.
wahai hidayah..bersabarlah.nanti dah kerja or tak yah tunggu kerja..ade duit boleh le beli... yew~!hehehe

tak gentar

assalam..selamat malam semua.
okeh.baru semagt nk update blog..internet buat hal semlm.
nasib tak give up lagi nk tulis blog..
kalau tidak..ermhh...mungkin 3,4 bulan balik dapat menulis dan readers bace blog dayah..hehe
tibe2 malam ni elok balik internet.alhamdulillah...

kau org tau?
baru 2 hari dayah x online..tibe2 bukak fb ade gambar.
terkejut~! hah~??!
tp before tu mr prince dah gtau.
tp..yelah..mesti kene tgok bukti.

apakah?apakah?



jangan nganga lah~!
ini gambar betul..bukan main2..hehe
ye~! dak arep dah makan durian..seronok sangat~!!!!

kau org tau?
before ni dak arep ni sgt2 x suke durian.
mintak maaf la ye,..
bau dari jauh pun die boleh pening.
hidung jenis apekah sgt sensitif bau durian..

ermh..kalau drive lagilah..
boleh ade org jual tepi jalan biasa la kan..org jual durian tepi jalan.
ha! lalu kat jalan raya bau durian org jual tu boleh pening..

kau org tau?
org kate jerantut ni pusat durian.
tambah2 lagi kampung dayah...
sebut DAMAK mesti aim durian.
terbayang jugak dayah kalau kawen balik kampung damak time musim durian.
agaknye mau pakai oksigen tutup hidung~! hehehe..

alhamdulillah..dia dah belajar makan durian.
kira okey kan? dari taknak langsung smpai boleh makan.
oh! masa tau die x minat durian and macm anti ngan durian...
kita neh geram jugak..memg hentam pasl durian..nk bg die boleh~.
tapi..yelah..pendorong perlu ade..keluarga bersama kan..
apepun. itu atas diri die..bile die sendiri kate x nk..maka x nak lah durian.
kalau kate boleh..mesti boleh.kan dah boleh.~!

ni pantun dari dak fuzah adik arep... best..pndai pulak buat pantun.malu~! hehe


KAPAL DAGANG DARI SEBERANG,
BERAT MUATAN KAYU MERANTI,
DEMI TUNANG ALONG TERSAYANG,
BUAH DURIAN SANGGUP DIRASAI...!!!



dayah selalu ckp.die org rugi..pasal durian adalah raja buah.
org lain gila durian die xmau..oh..rugi.rugi.
mase die makan ni..byk sgt..pastu panas badn macm nk demam.
tp normallakan? baru2 nak sesuai ngan badan.
dan bape tahun lamenye die tak makan durian...hehe

ade satu lagi tentang arep yg dayah bangga
kau org tau kucing?


ha! ni contoh kucing yg dayah amek dari google.
comey? ye comey gle.rase nk tampor tgok muke kucing tu..
tak tahulah pakai contact lens saiz berapa ntah. 21 agknye.. hehe


ye..kucing.yang orang ramai suke and kate kucing ni cute sgt.
ermh..lau dpt kucing kurap mmg herdik aje.
sebut pasl kucing..ade sekor kucing kat chempaka duk ars dayah.
memg hari2 gaduh ngn die kalau lalu.grang gile. pasan org nk usik die.
memg roomate dyh la selau gelakkan dyh..
kucing tu dulu ade kat blok mawar..bile kelas dayah pindah chempaka..die pun ade kat chempaka.
eh..eh... mengikut jugak org pindah.uh!

ha...pasal kucing dengan arep.
dulu die takut gile ngn kucing.
oh..oh..pelik sgt2..macmlah kucing tu harimau.
hehehe

die punye takut boleh sampai kucing lau masuk bilik die lompat ats meja.
adoi...gelak! gelak!
eh kite ni pun nak marah.
badan dah tough tapi hati kiut.
takut kucing~?
no.no..
dayah mmg kene buat seuatu..ini benda penting..bukan main2..
org boleh gelak tgok arep takut kucing.. dayah tamau camtu.
he is must be a gentle.

ye..lame jugak..tp okeylah.ngusik die dengan kucing.kelakar.comey.ok stop puji.
ha..lame2 bile dah bagi kucing..satu hari tu die dah tak takut~!
seronok sgt~~~!!!

kau org tau?
perasaan time tu alhamdulillah.
sekrg ni..bukn dayah dah halau kucing lalu kucing dtg time makn kat cafe..die yg halau.
and lau kucing duk bawah kaki..
ermh..tak heran dah..bagi je arep..


to my prince. dayah bangga dengn arep. arep sgt baik and budak baik.
tak degil. seng dengar kate.anak capeeeeeee lah neh ^.^


Tuesday, June 12, 2012

hikmah itu banyak

kita student of Institut Perguruan Tengku Ampuan Afzan, Kuala Lipis Pahang @ maktab cuti 3 minggu kan?
macam2 tempat aku tengok kat fb kawan2 aku bercuti.
bersyukurlah dapat bercuti.
rezeki masing-masing kan?

kau org tau?
sepatutnya minggu cuti ni pon family kami bercuti.
tapi suatu kejadian menimpa keluarga kami.

kau orang tau?
sebb tu aku kata "kita hanya merancang tapi PERANCANGAN ALLAH ITU LEBIH HEBAT'

minggu last kita exam..aku dapat panggilan telefon dari ma aku kira 3.30 pm.
ma aku ckp adik aku accident dengan lori. ye..motor LC die dengan lori.
kau orang tau ape perasaan dengar motor langgar lori.
terkejut ya Karim

anugerah Allah..aku ade sorg je adik laki. sorg adik perempuan.
dielah bakal ketua keluarga kami dan hero, hero mesti anak laki.


ni adik aku.aku syg adik aku. jgn puji hensemlah! ;p

ye..aku akan tambah lagi sorg hero keluarga kami....




















InsyaAllah...ha..gantang kan? tough gitu. dah2!! tak leh cerita lebih
mood : merajuk

ma aku x nak bgtau mula2 coz aku minggu exam.tp ats sebb adik aku angah dah de org sampai berita kat die lebih cepat  sedgkan parents aku nk sembunyikan berita tiba2 terkantoi..
then ma aku serba slh aku pon kene tahu jugak.

bila aku dpt tau..segera bersiap dari lipis kira2 kul 4 petg jugk gerk smpai terus hospital temerloh pkul 6. lagi sejam mase pelawat nk hbis.nsib sempat

thanks sgt to arif and nisa bawak aku ke sana.
kau org tau? terkejut aku tgok adik aku.
sampai aku pitam. aku pon pelik npe piatam.denga aku2 doktor check. malu~!!!
ok.peduli.







ni kawn adik aku yg upload kt fb die. aku amik. adik aku bru masuk wad temerloh smpai t.hari dri hospital jerantut. tengah tahan skit.sgt2 sakit. aku rase sakit die. pasl tu aku pitam kot. mmg teruk gak cedera. die kene puasa. coz esok nak operate. nges2 mintak kat doktor bius tahan sakit.

cedera mana kau org tau?
bahagian kiri habis luka2 calar..

bahagian kanan.
ye..semua kanan..
bahu kanan patah.
tempurung lutut pecah. siap kulit terbelah lagi.
buku lali kanan retak.

Ya Allah..maha besar kau menguji hambaMu... alhamdulillah..

motor adik aku?


teruk kan? baru je beli.kira2 tak sampai 2 tahun lagi. oh LC! baru....


jadinya..aku kat rumah and semua family aku bercuti untuk jaga adik aku.
kau org tau?
tenaga kami sekeluarga pun pent tapi kami kuat.ye..kuat untuk adik.
nasib cuti sekolah. aku kesian macam mana ma aku nak uruskan adik aku.
nasib sekolah dgn rumh dekat. abah aku kerja jerantut jauh sikitlah nak berulang alik.


kau orang tau? sebb tu aku tak kisah cuti tak cuti tapi aku full time dengan family aku.
syukur kan masih ada family.
nilah masa aku bersama family.

aku harap adik aku tabah.
sepatutnya 2 hb 6 baru ni die dah daftar uitm.diploma perakaunan.
tapi sebb accident ni maka die tangguh satu sem.
sedih kan?
org lain kawan2 die dah masuk belajar tapi die terbaring kat rumah.
baring ats katil.nak pape order.hehe..macam raja.
mungkin die seronok online je kerje rileks tapi perasaan siapa tahu.
kau org tau? kebosanan baring je x leh gerak mane2.



atleast lau tgn die tak patah. die boleh guna tongkat tu untuk tampung bdn tapi xleh.

aku kat rumah kau org tau?
jadi misi. ye!
eh..kan kita kate cikgu serba boleh..! yeha! hehe

dari aku takut nak pitam cuci luka and balut2 tempat die sakit.aku dah berani.
bak kate..tak yah gi klinik dah cuci..aku dh cuci.

tgn cuci dettol dulu.
then cuci lah dengan bekalan yg klinik bagi..hehe





ni tgan adik aku kene masuk besi kat tangan.



alkisahnya..aku di rumah menjaga adik aku.aku bersyukur sangat Allah masih sygkan adik aku.moga adik aku menjadi orang yang bersyukur.
Kau org tau?
ujian Allah tu macam2 untuk menguji hambanya.
percayalah hikmahnya terlalu banyak.

kau org tau?
nilai kesihatan itu sgt tinggi..
jaga diri baik2.. :)

kamu orang tahu?

as salam dan selamat pagi semua..
dah lame sgt rasenye tak coret macam-macm kat blog..
kau org tau?
aku pun sebenrnye nk sgt jadi mcm bloggers lain..yg suke tulis macm 2 cerita..
depends pada macm mana dorg nk create blog diorg..ade yg penyampaian ilmu..ade yg suka cerita peribadi..ade yg luahkan perasaan..macam2 kan?

blog ni seronok jugak sebenrnye..kdg2 boleh ganti diari kehidupan atau sebagai medan cerita.
tapi bg aku..more to diary tak elok pasal privacy diri better kita simpan.

tau knapa? kadang2 readers ni mcm2..ade yg suka ade yg x.. tak cukup dengan tak suka...tambh lagi kutuk.
wallahualam.. sikap manusia..

kau org tau?
aku nk sgt ade blog yang cantik menarik mmg da bom! ops..bukan2 he..
tak..aku nk blog yang org laen suke bace blog aku tapi ternyata aku masih belum jdi seorg blogger yang baik.
masih cuba belajar..sekrg merangkak kot..hehe

kau org tau?
kadg2 idea aku byk sgt..tp nk ambik masa untuk tulis blog sgt malas..
akan bagus kalau kita berckp then blog kita sdiri yg tulis..pemala~! @@ hehe
sebb tu...byk cerita yg tertangguh dan akhirnye tak tulis..

kadg2..aku pun suka sgt tukar2 blog aku..macm2.
bukan aku tak tetap..tapi aku rase blog aku macm baju
nak juga pakai cantik2.. and tak pakai benda same je..ececehhh... hehe

kau org tau?
sekrg aku rajen nak type..nk tgu post nti?
alhamdulillah kalau ade..doakan aku menulis blog yeah!
coz aku nk jugak anak2 cucu aku bace blog time aku berumur sweet 20 lebih anak dare muda..hehe

to all readers..take care ye....

;D
lot of love : hidarif~

Monday, June 4, 2012

alhamdulillah :)

Assalamua'laikum buat semua yang sudi baca sedikit coretan dayah.. :) apa yang dayah nak coretkan dekat sini  mungkin sesuatu yang dapat ceritakan buat semua..:) skema pulak! takpelah =p

Pada 3 JUN 2012 hari ahad secara sahnya dayah telah menjadi TUNANG kepada Muhammad Arif bin Dzulkefli..

kisahnya tanpa dirancang..ini semua kejutan secara tiba-tiba..apa yang dayah nak beritahu...ianya suatu anugerah yang Allah permudahkan..segalanya diberi jalan oleh Allah..Alhamdulillah.syukur dipanjatkan kepada Ilahi..:)

Sebenarnya..tak da  dalam perancangan untuk  dilangsungkan pada cuti sem kali ni... yang sepatutnya..hari Arif ke KL pada hari sabtu 2 JUN 2012 tu untuk kenduri kawin sedara di KL..alang-alang sampai ke KL mereka sekeluarga pergi melawat sedara mara di KL... sepatutnya AHAD 3 JUN tu Arif pergi kenduri kawin fida dan syuk batch kat maktab di JOhor dan keluarga Arif menghantar menantu jirannya...

Setelah dibincang waktu di rumah mak sedara Arif..Keluarga arif dan bapa saudara dan Ibu saudaranya berbincang untuk menziarah dayah sekeluarga alang-alang keluarga arif dah dekat di Kl dengan Pahang..makanya dengan keputusan yang mengejut..malam itu juga mak Arif talifon ma dayah..dan beritahu hajat pihak Arif untuk datang menziarah dan merisik...

mungkin bagi pihak di sana..hanya pihak mereka dan keluarga dayah sahaja untuk berbincang merisik..tetapi ma dan abah dayah tidak ada pengalaman dalam menguruskan hal-hal macam tu..jadi talifon dan jemput sedara mara untuk membuat persiapan menyambut keluarga  Arif.. yang jadi jurucakap pihak dayah ialah abg ma yang ustaz..lebih arif katakan..:) bila mereka smpai rumah dayah.mereka pun terkejut sebab persiapan yang cepat sedagkan malam tadi baru beritahu..

ye..sapa tak berdebar..tiba-tiba mengejut..:) dayah pun cuak..baju tak ade..semua kat asrama maktab..kat rumah baju buruk-buruk..kalau tau awal sempat lagi pilih baju beli baru..apepun.bersederhana dan pakailah ape yang patut asalkan sopan;;)

AHAD 3 JUN 2012 1.15 pm

Sampailah pihak keluarga Arif.. kami sambutlah ramai2..almaklum..sedara mara ramai..duk dekat2 j..jadi hal kenduri makan2 dah biasa dengan sedara mara..terima kasih sgt2 untuk mereka.. dengan mreka2 terkejut..hehe..

setelah dibincang bincang..maka tersebutlah tunang terus..cuak dayah! family arif pon dtg dari kl untuk merisik je hajatnya..

dayah fikir..mungkin terus disahkan tunang sebab lebih senang..dah terus jadi tunang orang means xleh orang masuk minang dah.. eceh! =p hehe..

apepun..Allah dah bagi jalan mudah sangat.. maka kami disahkan bertunang..tarikh sebenar bertunang sepatutnya bulan 9 tahun ni...tapi ni terus tunang..

Apepun..kami rasa perkara ni perlu adil..kawan2 perlu ade dan tahu..sedara mara lain pon ramai lagi tak tahu..atleast mereka ade...:)

oleh tu..kami akan adakan juga majlis pertunangan dan kahwin InsyaAllah..doakan kami.. hal tersebut kami akan maklumkan pada semua kawan2..:)

tunggu jemputan dari kami ye kawan2!! minta maaf.. ini secara kejutan... kejutan juga buat dayah..
tapi apapun alhamdulillah... terima kasih semua..:)


Wednesday, December 19, 2012

miracle




rimau?

hari ni 19.12.12
genap umur 21 tahun adik dayah angah.

ahaa..disebabkan dialah satu satunya sister yang dayah ada maka memang kuat bercakar dengan dia.
gaduh mulut biasa.

tarik rambut.cakar-cakar! hehe
she called me LION.
meoowww.... no...! roooarrr!!!! hehe

eh..smpai hati tau...arep pun cakap dayah lion.
percaya ke?
muka ayu tau.lemah lembut je..ish..ish..ish..  :P
ha..korang tengok..mesra kan?mana ada gaduh...meow...meow..hehe

actually dayah ada sifat garang.
turun temurun keturunan Haji Daud. ha kenal?


we called him ayoh  means atuk kami..hehe
kami sayang dia sangat2. umur dia dekat 100 dah.
masih gagah la padan dengan umur dekat 100... bukan mksudnya leh angkat berat gagahnya..he.
dulu byk makan akr kayu kot....ntah,heee

dayah dah rotate gmbar neh..x jadi jadi.buh je lah :D

actually..dayah ada sifat penyayang. (sila tadah baldi, gayung pun x pe)

ma kate kami celebrate besday angah waktu adik balik jumaat ni.
cian adik tak de kan...tunggu dia balik..he..
kami tak delah clebrate parti gempak gitu.
tapi dari kecik wajib ada kek besday ma abah kami beli.
cweet kan ?;)
cukuplah makan-makan sefamily..heee...

okeh... apapun...along nak ucap selamat hari lahir angah.
moga di bawah payung Rahmat Ilahi.
doa impian dihajati Allah.
jaga diri.iman.hati :)
i love you so much actually~ haha

okeh.selamat dibuli lagi~!
cucak~! hahaha

this song is for you dear.


comel giler! ! ! geram tengok chipmink neh..hehe

Monday, December 17, 2012

if you :)

ramai yang practise neh :)


sedar tak sedar



sedar tak sedar dah 6 bulan 14 hari dayah and arep tunang.

dan sekarang musim orang tunang.
kalau tengok dalam fb deret orang tunang.
Alhamdulillah. jodoh :) hehe

sekarang cuti sekolh yang pnjang.
persiapan ada lah jugak kami sekeluarga buat
orang kata berperingkat-peringkat.
nanti taklah kelam kabut.

macam kes pertunangan kami yang dulu.
maghrib mak arep col esoknya nak datang.
mana korang nak cari baju cantik?
pelamin?
hantaran?
hehe...terkejut.attacked! hehe.

masa tu 3.6.12 ye..tarikh dayah bertunang.
mana ada baju.
kalau nk kata dayah patotnya beli baju untuk tunang...buat apa nak beli awal.
coz sepatutnya kami bertunang bulan 12.
ha! bulan neh la..heee..

cincin merisik and tunang mak arep beli pun ada kat melaka.
mereka kat k.l..
makanya beli lagi cincin risik.
takkan nak patah melaka ye idok..he.
maka dari hajat merisik mereka bagi lagi kejutan pd kami terus ditungkan.
pnjg cerita.
tgu cerita kat mulut seng..hehe...
cerita lapuk..heheh..


apapun..alhamdulillah... ;D

okeh..tu intro untuk post kali ni je..hehe
disebabkam mase merisik dan pertunagan kami hanya
arif,
mak arif,
ayah arif,
alang adik arif,

pak long,
maklong,
ank mak long

mak itam
pak itam

bibik

sahaja yang datang makanya... ramailah lagi ayah dan ibu sedara serta saudara mara arif yg nak kenal dayah.

yelah..kalau ada mjlis pertunagan betul...aref kata berderet bincang nak dtg majlis.
dpt lah jumpa. eceh..;p

makanya arif bawak dayah gi k.l jumpa sedara mara dia.
sedara mara arif majoriti tinggal di k.l
raya je beraya di k.l.
aigoo..org balik kampung lah..he..

masa nak mintak izin bawak dayah gi kl neh.
kene lalui proses dulu.
ye! minta izin ma abah.
bila bertunang lampu kuning.
kawen lampu hijau~~~!! gatai~! hehe..


okeh2... ma dayh kate..tak manis lagi lah.
ma dayh bagi kebenaran dengan syarat.
ada berteman.
ye...dayah bawak roomate tersyg dayah teman.
hehe.

ye..ni roomate dyh. gile tomey ^.^

masa tu kami masih lagi praktikum.
ye..raye tahun neh...
mase tu ade cuti 3 hari.
tak ingatlah cuti ape...takpe...lupakan.

kami gerak dari k.l hari jumaat bertiga.
dyh.arep,nisa.
smpai k.l arep hntar dayh anis kat rumah kakak anis di klang...
yup..mlm tu anis and dayah tido rumh kakak anis..
arep  tido kat rumh mak long die...
esok pagi sabtu arep ambik kami.

maka kami ke rumah mak long, mak itam, sepupu arep kak ape ye..lupeee...hee...
rumah mak ndak..kat rumh mak ndak kebetulan family paklong and pak usu smpai.
dptlah jugak jumpa... ;)
then yg terakhir  rumah mak teh...kat rumh mak teh kebetulan family mak lang uda smpai..
smpai malam beraya.lepas mandi solat mgrib rumh mak teh kami terus balik mktab coz esoknya ahad kami nak balik tempat praktikum masing2 pulak. :)

itu pun ada rumh lagi tak gi....coz mereka ada hal tak da di rumah...
apapun alhamdulillah..semuanya baik2 mesra sangat . ;)))))

tak pe..tahun depan in shaa Allah...
dapatlah kita jumpa ramai2 lagi eh ;) doa :)

oh! rindu dekat sorang baby omma yang manje...nana ;)

mana baby nana? senyap je cuti neh.
kot kerja kot....
semua jaga diri ;)



Saturday, December 15, 2012

aummm!

HARIMAU MALAYA

ye..tu nama pasukan bola sepak negara kita.
semua rakyat kecewa sebb pasukan Malaysia tidak dapat mara ke peringkat Final AFF Suzuki Cup.

ramai yang mengutuk.
ramai juga yang masih menyokong Harimau Malaya.

bagi dayah kekalahan kita bermaruah.
ye.tu yang mereka semua kata. :)

tapi pendapat dan pandangan setiap orang berbeza kan? ;)

apapun adat permainan kalah dan menang.
itu lumrah ;)
bukan kepelikan.

peluang masih ada. kita akan bangkit!

peh.dyh ckp mcm teror sgt ke pasal bola?
oh tidak. ni semua sumber dari orang terdekat.

Arif ;)
dia kata " kalah atau menang Harimau Malaya kita tetap kena support. jgn jadi org tak tetap.menang puji..kalah kutuk.."

tu diaaaaa....semamngat Harimau Malaya..heeee..

ye..gmbar ni bukanlah di stadium untuk tengok live perlawanan bola sepak.hee.ni gmbar waktu keluar makan kat lepeh dengan kawan2 ;)

tapi dayah teringin dan nak sangat tengok live.
yes! I will.
lepas halal :)
In shaa Allah ....

Wednesday, December 12, 2012

:)




Tuesday, December 11, 2012

sahabatku :)



this song is for you Muhammad Arif :)





Lirik Lagu Sahabat - Najwa Latif


Kau ada dikala ku suka
Dikala ku duka
setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu
setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Ku tahu ku kan selalu ada
Pada dirimu
Dan ku harap kau juga rasa begitu

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku
Sahabatku.

mentang-mentang musim durian. menunjuk arif makan durian. melebih-lebih pada kitewww....
;)

putera

Prince

Putera.

Putera Rayyan.
guest who??



sekarang selain prince Arif dayah jatuh hati dengan cerita samarinda tv 3 PUTERA RAYYAN.! ;D  heheee
Lakonan Kamal Adli, Nad Zainal, Miera Liyana, Luftya, Aida Aris, Zila Bakarin, Shahee, Razali Hussin dan Zuhairi Ibrahim.

serius best!

dayah suka tengok lakonan nad zainal.dia pandai berlakon.watak dia dalam tu menjadi sangat.
Kamal adli sweetnyer lakonan dengan nad zainal.

nah..ni dia link sinopsis cerita tu ;)


http://www.kepalabergetar.net/2012/10/putera-rayyan-samarinda-tv3.html


ahaa... okeh,malam ni selasa makanya dayah 10.30 malam depan tv! ;D

Thursday, December 6, 2012

baik-baik aje

dayah suka bergambar,
biarpun rupa taklah cantik macam puteri raja,
tapi suka tak salah kan?kan?;)

dayah nak sangat buh gambar ma abah banyak-banyak dalam fb or blog.
tapi ma abah tak suka begambar.
ma cakap muka dah tua gambar tak cantik.
ma tau tak.....muka ma masih cantik macam awet muda.
tetap cantik.. ;)

so nye..ma je lah suka ambik gambar kami 3 beradik.haish~


ok..gambar ni bukan ma ambik..hehe
si arep yang kalau makan tak pedulik orang. dok pe lah.makang la kenyang...hee

kalau kita berdua ada yang ketiga.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ketiga
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.ketiga. 
.
.
.
.
.
.
.
.
.

hai anisa.......... ;)

semoga semuanya baik-baik je sepanjang cuti ni. :)

Tuesday, December 4, 2012

mendengar vs pendengar

ramai yang boleh mendengar.
tapi tak ramai yang boleh jadi pendengar.

kadangkala..kita memilih 1 dalam 10,100,1000 atau beribu yang menjadi pendengar kita.
tapi risikonya..apabila kita memilih pendengar terbaek dan mengharap dia mendengar apa yang kita luah
salah pilih risikonya sangat tinggi.

note!
sangat tinggi :)

maka orang kata pendam itu lebih baik?
salah pendam jadi dendam

salah kata
jadi luka :)

meminta maaf tu bukan bermaksud kita salah

kadangkala itu adalah perkara yang paling baik

untuk menyelamatkan sebuah ukhwah.

jangan diikut bisikan syaitan.maka meranalah jiwa. :)
tak perlu tunggu rasa berslah atau mengaku salah atau mencari salah :)

belajar dari setiap perjalanan hidup.

hei! mana ada destinasi yang sangat indah mudah untuk dilalui
kalau tak dah ramai org mudah lalui
sebab destinasi terbaek untuk dilalui orang tertentu sahaja merasai :)

improve

i'm princess of Muhammad Arif.
he is my prince. :)
and I want him become my prince

Arif don't treat me like a princess
he teach me a lot.
and i'm very respect to him.
He's like a man who treat his love on his responsible
not treat me like a princess because on my rule
i'm very lucky :)

terima kasih ya Allah. :)


dayah tau english dayah teruk.
hehehe..
saje tulis dalam b.i coz
i want to improve my english language.

haha!

perasaan :)

assalamua'alaikum.salam sejahtera.:)

rindu datang bertandang.
perasaan manusia.biasalah. manusiakan perasaan macam-macam.

Rindu Ilahi yang mengurniakan segala nikmat yang aku ada sekarang.Alhamdulillah.
Allah sentiasa bersama kita. tidak pernah meninggalkan kita.:)

rindukan manusia?
jarak memisahkan kita.
                        ARIF :)

sejak kerja makin sibuk.bos dia pulak selalu suruh ot.
coz pekerja tak cukup.ramai mintak cuti.

ce bayang...

8.00 pagi - 4.00 petang (waktu kerja)

tu waktu kerja arif. kalau bos mintak ot... sampai malam..12 malam.

bayang? jarang contact and mesej.
tapi arif selalu curi col and ade mase je col. terima kasih arif :)
tapi dayah sangat bangga dengan arif :) kerja kuat.pandai berdikari.

it's okey arif.bila kita dah kerja in shaa Allah.Allah bagi rezeki....

tau u olls nak muntah bace.blog haku suketihaku lewwwww... eheee...

ada orang kata kawan adalah segalanya berbanding kekasih...

bagi aku? tak mungkin.

kawan dan kekasih adalah segalanya bagi aku. :)

memang kita takkan menjamin kekasih kita akan menjadi milik kita selamanya.
tapi kawan selamanya kawan kita :) yeke? in shaa Allah :)

tapi bagi dayah,
kekasih itu sahabat.
maka apabila menjadi sahabat terbaik buat kita maka dialah terpenting buat kita. :)
suka duka segalnya kita cerita and dia orang paling kita percaya.:)

kekasih di sisi umpama sahabat yang ada di sisi kita suka dan duka itulah yang kita perlu.

bukan berkasih terhegeh sendiri :)

kawan pun adalah segalanya.mana mungkin kita boleh bersendiri tanpa kawan disisi.
kita lebih masa pun bersama kawan.
tapi dalam kawan-kawan tak semua bergelar sahabat.
itulah bezanya.dan kawan juga banyak bezanya.

sahabat tu pun banyak.
ada yang boleh bersahabat selamanya.ada yang tidak :)

tapi tiap detik yang kawan pernah buat untuk kita perlu dihargai.:)
kerana itu kawan,sahabat dan kekasih itu tidak sama :)

salah dan betulnya berkawan adatlah:)
tak semua sempurna.

ada orang kata dengan pasangan kita bukan main lembut pijak semut tak mati.
dengan kawani kemain.

tapi bagi dayah tak.
segeram mana pun kita dengan seseorang yang bergelar kawan.
paling marah pun lepaskan perasaan sendiri.
masuk bilik lepaskan emosi.balin bantal selimut.tapi tak baling kat kawan..
salah ke?
nak lepas emosi kat mana lagi kan?
dalam hutan?
:)

tak pernah pergi depan muka atau jauh sekali meninggi suara walau segeram mana pun:)
tapi dengan kekasih lain...gaduh bertumbuk macammana pun tak pe :)
tapi tu dayahlah.
lain orang lain kisahnya...

note : dayah rindu arif :)


Tuesday, November 27, 2012

kain batik la la la

assalam.salam sejahtera.alhamdulillah :)

kain lah batik la la la...kain lah batik la la la~

nampak tu? pembuka bicara..ceh..hehe.
kenal kain batik?penah pakai?

penah pakai tu hal tak payah tanya kot coz dayah rasa majoriti penah pakai.mai kita tanya..

pandai pakai?

aha! ni yang penting~! hehe
ni kain batik dayah google.hehe


dayah?
penah..... pakai.:)

tapi tak pandai pakai. @@

kenapa? pada dayah.
kain batik ni batas pergerakan dayah.
tak pandai nak susun nampak cantik.
tak pandai pakai kemas2 and tak londeh.

uish..susah.susah. ni lah zaman anak dara dengan seluar.

tahu? dayah kantoi dengan mak arif tak pandai pakai kain batik.
arip la neh.ciap dia.heh heh heh.

semalam col mak arep tanya hal batik coz ada dak arep kat belakang sebut batik.batik..cet! huhuh.cerita pasal hal kain batik..
tahu? kantoi ngan mak arep dayah nak hantar kedai jahit kain batik tu lipat depan tapi ada getah macam kain baju kurung.
gelak besar mak dia.
ni dia kalau hantar kedai kain batik.jahit depan.kat pinggang da getah.;)

baru nak wat macam pandai pakai kain batik .hehehe

apa pun..dayah ada jugak tengok kawan pakai kain batik..ayu je.
macam classmate dayah kak ada.
oghe kelatey.memey ayu comeeeeyy jah. lembuut gitu.juruh la kalu keleh. sokmo pakay kain batik.hehehe

actually..semua org boleh kain batik kan?pandai or tak depend pada kita.
belajarlah and selalu pakai.

akan datang mungkin ada kepentingan baru pakai and lama-lama akan pandai.
mungkin ank dara masa kini tak rasa berkepntingan kain batik and ada seluar.hehe..

meh kita belajar! ;D

adik dan U

assalamua'laikum.salam sejahtera :)

huuuuppppdate blogeee~!

alhamdulillah. 24 november 2012 sabtu dayah dan family hantar adik masuk
UiTM kat Jengka :D. Diploma Perakaunan. otak duit bisnes.;)

dekat sangat. kentut je dh dengar macm aku kat maktab lepeh tu.angah jugak lah kalau kentut tak dengar.kat IPDA, Kedah.
eh! gurau je :D

adik kene join orientasi coz die tak kenal lagi UiTM Jengka tu and apa yang maklumat pasal UiTM tu.
tapi aktiviti yang ringan je lah. since die punya kaki masih tak kuat.
walaupun kelihatan sihat macam boleh berjalan dah sembuh sepenuhnya,lutut dia masih macam rebung doktor kata.:)
ni lah adik tomey dayah. ada tongkat baru.macam tongkat aoron aziz dalam ombak rindu.cet! hehe

syukurlah.ada hikmah jugak dapat jengka dekat.coz senang nak melawat dia and apa-apa jadi.
fisioterapi adik pun kene tukar wat kat hospital jengka.

macam aku jugak.ada hikmah dapat maktab lepeh.jumpa arep.ops~!;D
dan dapat jumpa kawan-kawan lai..eeeehhheee..

sebelum balik dah selesai urus adik kat UiTM,dayah pun terliur jugak tengok fasi sambut orang yang ada ank kecik bg belon.dayah n angah takleh lah...besau..tp nk jugak pasal nampk banyak ag belon.

fasi ada kat tepi otw kami nk ke kereta...
"ermmmnak belon satu boleh? " dayah
 " dua pun boleh..." fasi
"ok ngah..aok satu...terima kasih ea... " dayah
"sama" fasi


nah! tu dia~~belon UiTM...;)


buat adik yang along sayang.satu-satu hero kami selain abah.jaga diri belajar lok2!
lotoflove! along ;)

Sunday, November 18, 2012

holiday syg ma abah

as salam dam salam sejahtera :D

alhamdulillah. ye..cuti kali ni setelah sangat lama kami tak bercuti akhirnya.:D
cuti ni akibat cuti tertangguh sebab masa adik dayah excident bulan 5 hari tu kami sekeluarga tak dapat gi mana2.takkan nak tinggal dia kan.haish.alhamdulillah.adik dah makin sihat.
ni lah adiks yang tomeytomey tew. dah cihat!:D

sementara kami ni bukanlah dari golongan yang berada punya wang banyak
aku pula masih belajar tiada abang kakak yang sudah bekerja
makanya berkemampuan guna duit ma abah untuk menikmati percutian bersama keluarga.
alhamdulillah:D masih diberi kesempatan dan peluang.

Kalau ada rezeki dayah kerja ada duit mungkin gi tempat lain pula ataupun kalau maabah ada duit lebih kan!:D hehe

kami holiday dekat kuantan,pahang je.
about 3 hours from jerantut.
yes. check in at zenith hotel,Sultan Ahmad Shah punya :D

hotel tu bolehlah.sekadar nak merasa sekali sekala
bayaran sesuai dengan hotelnya yang tengah2 bandar.
depan seberang jalan kaki je dah depannya pasaraya east cozt mall :D
alhamdulillah.
adik dengan angah yang mucuk :P

kami holiday ni pun disamping cari barang adik yang dah nak masuk u dalam beberapa hari lagi
and sedikit barang dayah lah! :P

ada la...jumpa la jugak kan.
dengan YES! Year End Sale! rambang mate jue bila tgok adik shopping kat paddini and brand outlet.
dayah tengok jelah tak dek duit! :(
tak pe..harap berpeluang lagi shopping..hehe

apapun terima kasih rezeki Allah beri.
terimakasih sangat2 buat maabah yang tercinta sebb bawa kami bercuti
ilove them so much!

maabah tercinta
of coz pilih menu.pilih2.hehe

P/s : sejak Arif kerja mencari rezeki dan nafkah bekerja di nasi ayam gemas Melaka.hati merindu-rindu! ah..nak berjiwa:P. chayok arif! kerja rajin2. sayasayangawak:))


haruslah bergaya! blouse yang beli dengan duit arep bank in :D gaji first nak bagi kite rasa.terima kaseh daun keladi.nanti bank in lagi:D gurau! hehee
jaga diri.jaga hati.. lotof love! :D

Thursday, November 15, 2012

soal hati

as salam..buat pembaca blog :)



ye..Hidayah Mu pernah hadir ya Allah..dan aku mohon janganlah Kau jauhkan HIdayahMu dari hidupku.. Tetapkan hati dan Keimananku kepadaMu.

satu masa hari tu,dayah pernah post dayah nak pakai tudung besar.pintu hati buka waktu Ramdhan.
Bulan yang Mulia.penuh dengan Rahmat Allah.
perubahan tu tak da paksaan tapi banyak dorongan..terutama dari Ibu tercinta.Ma aku bukanlah ustazah atau ahli agama yang masyur tapi dia seorang yang sangat menjaga setiap suruhan agama. apa yang dididik buat aku sangat berguna.

Ye..cuma ini antara berbolak baliknya hati aku. sepanjang praktikum 2 bulan aku bertudung besar. ma aku suka sangat.bagi aku jugak tempoh 2 bulan tu adalah tempoh percubaan bagi diri aku. walau apapun aku cuba selama dua bulan.

selepas tempoh 2 bulan beberapa hari aku nak habis praktikum hati aku sedikit berbolak balik.aku mesej ma aku sambil nages2 aku tak mampu mungkin bertudung besar.aku sedih sebab aku tak dapat buat ma aku seronok dengan perubahan aku.aku mintak izin pakai tudung biasa tapi menutupi dada dan pakaian tidak ketat serta menonjol,aku janji pakai sarung kaki dan tudung yang jarang aku pakai inner di dalam.ma aku cakap tak pe..asalkan tudung tutup dada dan pakaian serta yang lain menutup aurat:)

mungkin hati ni belum sepenuhnya bersedia.bukan bermaksud aku lalai apabila tidak mengenakan tudng besar.jangan hanya berpandang pada tudung.persepsi manusia itu berbeza. ntah..sukar aku nak cakap.manusia itu ada caranya sendiri.. 

Aku tetap aku. kdang2 aku malu dengan setiap titisan dosa yang aku lakukan.malu dengan manusia..Apatah lagi dengan Ilahi.

bagi aku bila mengamalkan 5 perkara,IAllah..kita akan semakin mengingati Allah..
aku fikir masa muda ni lah aku nak buat banyak amalan..kudrat yang sihat Allah beri sebelum aku tua masa ni lah aku kena guna sebaiknya. 
masa lapang sebelum sempit...sebelum aku makin busy dengan hal dunia..daripada membazir waktu yang kita rasa bosan kenapa kita perlu bazir dengan perkara lain.maka isilah kekosongan dengan amalan.sebelum aku jatuh sakit jugak..masa sihat ni lah aku nak buat ibadat..masa sakit berapa banyak kita boleh buat....
kaya sebelum miskin jika ada duit biarpun sedikit maka bedermalah.
apa yang paling aku takut adalah mati.ye..mati . kita akan mati.tolong percya..kita akan mati.di dalam kubur sendiri.aku takut amalan aku tak cukup.

sukar nak dilafaz dengan kata2.marilah kita berusaha tingkatkan amalan kita.aku tak baik.aku tak alim..cuma untuk memperbaiki diri ini.:)

Iman manusia kadang menaik..kadang menurun.InsyaAllah.Hidayah bukan perlu ditunggu..tapi perlu dicari dan usaha:)



Paintball!!^^

as salam buat semua dan salam sejahtera.:)
hype! jumpa lagi kita.
alhamdulillah diberikan nikmat hidup...:)

dayah saje jenguk blog..nak buang sawang yang ada kat blog neh..heee..

aha! ade pengalaman baru yang dayah nak cerita.:D

PAINTBALL TOURNEMENT
tarikh : 6/11/2012
hari    : selasa
tempat: kampung relong.Gua Bama,Kuala Lipis,Pahang
anjuran: PISM PJ ambilan Jan 2010

yes! tu sedikit maklumat dimana,bila. dengan siapa?;D

Nama group kami "BKP" akronim bagi "Beri Kami Peluang" hehe!
kumpulan kami 5 orang

Izzat,Azrol, Arif.aku (dayah) and jannah!
(maaf le..gambar berlima tak da pada  dayah..ada pada kamera dak kelas arip.x dapat ambil lagi :D)


ni first time dayah main paintball..serius..seronok gile..! tapi dayah tak puas lagi main coz dayah tak banyak bergerak kedepan.
dayah bukan takut dayah mati..dayah nak hidup coz nak sumbang mata untuk hidup sebenarnya..hehe..
then dayah bahagian jaga bendera..kikiki..
tapi kalau diberi peluang lagi..dayah nak sangat mara ke depan~! ceehhh!! dah macm nak gi berperang...

harga untuk individu RM54... kire murahlah berbanding tempat LAIN RM 70 lebih or RM 80 lebih..

tempat ni baru je buka.tak sampai setahun lagi kot.jangan main2..Lipis pun dah ada tmpat Paintball..jerantut bile lagi??! heee.dari maktab ke tempat paintball ni x jauh pun..dalam 10 minit ke 15 minit.ha..camtu lah :D

apapun..pengalaman tu best lah.dayah dapat belajar benda baru.terima kasih bagi dayah peluang..he...terima kasih jugak pada en hisyam bagi peluang.

buat yang belum mencuba..cubalah!
dayah sangat suka sukan lasak~! :DDD

Friday, June 15, 2012

sikit touch

salam buat semua..
hari ni dayah post blog lagi?wah! satu pencapaian.
dayah bukan pe..sekrg dayah kat rumh ade wifi..kalau balik esok maktab tak dapat online pasl broadband pun dah terminate.
mau pakai broadband kalau pakej rm50 laju macam siput?


ye..ni siput dayah amek dri google jugak.muka bersalah la tuh.~

then xleh guna kat rumah pasl rumh xdek line 3g..rugi.rugi.bek terminate.
then bila nak online..aha! yang jadi mangsa roomate dayah siti anisa tu ha..
nampak die bangun dari tempat duduk terus tumpang online...ehe..
thank you nisa.oh dayah muka tak malu~..hehe

aha..sekrg semua benda nk touch..
tp touch me tak boleh...!
don't touch me..~! gile speaking omputeh kome weh..
bukan..yang dayah nak cerita sekrg zaman handphone touch..


ni dari google.iphone 4s yang org tgah gile sekrg. tp ade lg canggih nati..eh..sikit lagi.mcm..mcm.kalau nk tgu turun harge smpai 200 ratus boleh?hehe
tp sekrg org layan samsung..macam2 galaxy..eh..xfhm aku..makin banyak pulak..

tapi aku? ye . aku?



ha! macam ni handpone dayah sekrg.lebih kurang lah. tapi ape kisah.
siap ade tourch light lagi.
kau org ade?
klau blackout...oish~! ni berguna weh deme...

sedih kan? tskk....tsskk.. tapi tak ape.
dayah masih bersabar pasal handphone sony lipat tu dah rosak and boleh lipat buang dah.
tinggal nk ade duit je tukar.
yelah..kita bukan kerja lagi.
dayah sedar baru student.
duit untuk belajar.biar putih mata tgok org lain pakai yang touch ke ape ke. tak pe..
nanti dah kerja segala ape nk beli pon belilah.
jadi jangan nak terkilan pasal guna duit masing2..masing2 beli la kan..? ehehe..
then talifon tu memg xleh privacy..jangan nak ngade2..
bilik sebelah pon dengar agaknye kalau bercakap die punya hanphone tak wat speake pon macam speaker..hehehe..

ade lagi benda yang org sibuk duk touch.
paling mencuit hati bile org duk kehulu ke hilir heret benda tu.
yelah.bergaya kot. gaya penting~! hehe






ape name? ipad.ha..gitula..
kalau kat sekolah ma dayah..ma dayah cakap..cikgu pakat duk beli ipad belaka.
samelha kat maktab pensyarah ipad aje.
student pon dah pakai.

ermh..zaman dah berubah..nanti semua tak heran dah.
kalau dulu pakai handphone touch rase wahhh!!!!!
sekrg semua boleh pakai.
teknologi hujung jari ye idok~?

apepun... semua mampu kalau ade duit.
wahai hidayah..bersabarlah.nanti dah kerja or tak yah tunggu kerja..ade duit boleh le beli... yew~!hehehe

tak gentar

assalam..selamat malam semua.
okeh.baru semagt nk update blog..internet buat hal semlm.
nasib tak give up lagi nk tulis blog..
kalau tidak..ermhh...mungkin 3,4 bulan balik dapat menulis dan readers bace blog dayah..hehe
tibe2 malam ni elok balik internet.alhamdulillah...

kau org tau?
baru 2 hari dayah x online..tibe2 bukak fb ade gambar.
terkejut~! hah~??!
tp before tu mr prince dah gtau.
tp..yelah..mesti kene tgok bukti.

apakah?apakah?



jangan nganga lah~!
ini gambar betul..bukan main2..hehe
ye~! dak arep dah makan durian..seronok sangat~!!!!

kau org tau?
before ni dak arep ni sgt2 x suke durian.
mintak maaf la ye,..
bau dari jauh pun die boleh pening.
hidung jenis apekah sgt sensitif bau durian..

ermh..kalau drive lagilah..
boleh ade org jual tepi jalan biasa la kan..org jual durian tepi jalan.
ha! lalu kat jalan raya bau durian org jual tu boleh pening..

kau org tau?
org kate jerantut ni pusat durian.
tambah2 lagi kampung dayah...
sebut DAMAK mesti aim durian.
terbayang jugak dayah kalau kawen balik kampung damak time musim durian.
agaknye mau pakai oksigen tutup hidung~! hehehe..

alhamdulillah..dia dah belajar makan durian.
kira okey kan? dari taknak langsung smpai boleh makan.
oh! masa tau die x minat durian and macm anti ngan durian...
kita neh geram jugak..memg hentam pasl durian..nk bg die boleh~.
tapi..yelah..pendorong perlu ade..keluarga bersama kan..
apepun. itu atas diri die..bile die sendiri kate x nk..maka x nak lah durian.
kalau kate boleh..mesti boleh.kan dah boleh.~!

ni pantun dari dak fuzah adik arep... best..pndai pulak buat pantun.malu~! hehe


KAPAL DAGANG DARI SEBERANG,
BERAT MUATAN KAYU MERANTI,
DEMI TUNANG ALONG TERSAYANG,
BUAH DURIAN SANGGUP DIRASAI...!!!



dayah selalu ckp.die org rugi..pasal durian adalah raja buah.
org lain gila durian die xmau..oh..rugi.rugi.
mase die makan ni..byk sgt..pastu panas badn macm nk demam.
tp normallakan? baru2 nak sesuai ngan badan.
dan bape tahun lamenye die tak makan durian...hehe

ade satu lagi tentang arep yg dayah bangga
kau org tau kucing?


ha! ni contoh kucing yg dayah amek dari google.
comey? ye comey gle.rase nk tampor tgok muke kucing tu..
tak tahulah pakai contact lens saiz berapa ntah. 21 agknye.. hehe


ye..kucing.yang orang ramai suke and kate kucing ni cute sgt.
ermh..lau dpt kucing kurap mmg herdik aje.
sebut pasl kucing..ade sekor kucing kat chempaka duk ars dayah.
memg hari2 gaduh ngn die kalau lalu.grang gile. pasan org nk usik die.
memg roomate dyh la selau gelakkan dyh..
kucing tu dulu ade kat blok mawar..bile kelas dayah pindah chempaka..die pun ade kat chempaka.
eh..eh... mengikut jugak org pindah.uh!

ha...pasal kucing dengan arep.
dulu die takut gile ngn kucing.
oh..oh..pelik sgt2..macmlah kucing tu harimau.
hehehe

die punye takut boleh sampai kucing lau masuk bilik die lompat ats meja.
adoi...gelak! gelak!
eh kite ni pun nak marah.
badan dah tough tapi hati kiut.
takut kucing~?
no.no..
dayah mmg kene buat seuatu..ini benda penting..bukan main2..
org boleh gelak tgok arep takut kucing.. dayah tamau camtu.
he is must be a gentle.

ye..lame jugak..tp okeylah.ngusik die dengan kucing.kelakar.comey.ok stop puji.
ha..lame2 bile dah bagi kucing..satu hari tu die dah tak takut~!
seronok sgt~~~!!!

kau org tau?
perasaan time tu alhamdulillah.
sekrg ni..bukn dayah dah halau kucing lalu kucing dtg time makn kat cafe..die yg halau.
and lau kucing duk bawah kaki..
ermh..tak heran dah..bagi je arep..


to my prince. dayah bangga dengn arep. arep sgt baik and budak baik.
tak degil. seng dengar kate.anak capeeeeeee lah neh ^.^


Tuesday, June 12, 2012

hikmah itu banyak

kita student of Institut Perguruan Tengku Ampuan Afzan, Kuala Lipis Pahang @ maktab cuti 3 minggu kan?
macam2 tempat aku tengok kat fb kawan2 aku bercuti.
bersyukurlah dapat bercuti.
rezeki masing-masing kan?

kau org tau?
sepatutnya minggu cuti ni pon family kami bercuti.
tapi suatu kejadian menimpa keluarga kami.

kau orang tau?
sebb tu aku kata "kita hanya merancang tapi PERANCANGAN ALLAH ITU LEBIH HEBAT'

minggu last kita exam..aku dapat panggilan telefon dari ma aku kira 3.30 pm.
ma aku ckp adik aku accident dengan lori. ye..motor LC die dengan lori.
kau orang tau ape perasaan dengar motor langgar lori.
terkejut ya Karim

anugerah Allah..aku ade sorg je adik laki. sorg adik perempuan.
dielah bakal ketua keluarga kami dan hero, hero mesti anak laki.


ni adik aku.aku syg adik aku. jgn puji hensemlah! ;p

ye..aku akan tambah lagi sorg hero keluarga kami....




















InsyaAllah...ha..gantang kan? tough gitu. dah2!! tak leh cerita lebih
mood : merajuk

ma aku x nak bgtau mula2 coz aku minggu exam.tp ats sebb adik aku angah dah de org sampai berita kat die lebih cepat  sedgkan parents aku nk sembunyikan berita tiba2 terkantoi..
then ma aku serba slh aku pon kene tahu jugak.

bila aku dpt tau..segera bersiap dari lipis kira2 kul 4 petg jugk gerk smpai terus hospital temerloh pkul 6. lagi sejam mase pelawat nk hbis.nsib sempat

thanks sgt to arif and nisa bawak aku ke sana.
kau org tau? terkejut aku tgok adik aku.
sampai aku pitam. aku pon pelik npe piatam.denga aku2 doktor check. malu~!!!
ok.peduli.







ni kawn adik aku yg upload kt fb die. aku amik. adik aku bru masuk wad temerloh smpai t.hari dri hospital jerantut. tengah tahan skit.sgt2 sakit. aku rase sakit die. pasl tu aku pitam kot. mmg teruk gak cedera. die kene puasa. coz esok nak operate. nges2 mintak kat doktor bius tahan sakit.

cedera mana kau org tau?
bahagian kiri habis luka2 calar..

bahagian kanan.
ye..semua kanan..
bahu kanan patah.
tempurung lutut pecah. siap kulit terbelah lagi.
buku lali kanan retak.

Ya Allah..maha besar kau menguji hambaMu... alhamdulillah..

motor adik aku?


teruk kan? baru je beli.kira2 tak sampai 2 tahun lagi. oh LC! baru....


jadinya..aku kat rumah and semua family aku bercuti untuk jaga adik aku.
kau org tau?
tenaga kami sekeluarga pun pent tapi kami kuat.ye..kuat untuk adik.
nasib cuti sekolah. aku kesian macam mana ma aku nak uruskan adik aku.
nasib sekolah dgn rumh dekat. abah aku kerja jerantut jauh sikitlah nak berulang alik.


kau orang tau? sebb tu aku tak kisah cuti tak cuti tapi aku full time dengan family aku.
syukur kan masih ada family.
nilah masa aku bersama family.

aku harap adik aku tabah.
sepatutnya 2 hb 6 baru ni die dah daftar uitm.diploma perakaunan.
tapi sebb accident ni maka die tangguh satu sem.
sedih kan?
org lain kawan2 die dah masuk belajar tapi die terbaring kat rumah.
baring ats katil.nak pape order.hehe..macam raja.
mungkin die seronok online je kerje rileks tapi perasaan siapa tahu.
kau org tau? kebosanan baring je x leh gerak mane2.



atleast lau tgn die tak patah. die boleh guna tongkat tu untuk tampung bdn tapi xleh.

aku kat rumah kau org tau?
jadi misi. ye!
eh..kan kita kate cikgu serba boleh..! yeha! hehe

dari aku takut nak pitam cuci luka and balut2 tempat die sakit.aku dah berani.
bak kate..tak yah gi klinik dah cuci..aku dh cuci.

tgn cuci dettol dulu.
then cuci lah dengan bekalan yg klinik bagi..hehe





ni tgan adik aku kene masuk besi kat tangan.



alkisahnya..aku di rumah menjaga adik aku.aku bersyukur sangat Allah masih sygkan adik aku.moga adik aku menjadi orang yang bersyukur.
Kau org tau?
ujian Allah tu macam2 untuk menguji hambanya.
percayalah hikmahnya terlalu banyak.

kau org tau?
nilai kesihatan itu sgt tinggi..
jaga diri baik2.. :)

kamu orang tahu?

as salam dan selamat pagi semua..
dah lame sgt rasenye tak coret macam-macm kat blog..
kau org tau?
aku pun sebenrnye nk sgt jadi mcm bloggers lain..yg suke tulis macm 2 cerita..
depends pada macm mana dorg nk create blog diorg..ade yg penyampaian ilmu..ade yg suka cerita peribadi..ade yg luahkan perasaan..macam2 kan?

blog ni seronok jugak sebenrnye..kdg2 boleh ganti diari kehidupan atau sebagai medan cerita.
tapi bg aku..more to diary tak elok pasal privacy diri better kita simpan.

tau knapa? kadang2 readers ni mcm2..ade yg suka ade yg x.. tak cukup dengan tak suka...tambh lagi kutuk.
wallahualam.. sikap manusia..

kau org tau?
aku nk sgt ade blog yang cantik menarik mmg da bom! ops..bukan2 he..
tak..aku nk blog yang org laen suke bace blog aku tapi ternyata aku masih belum jdi seorg blogger yang baik.
masih cuba belajar..sekrg merangkak kot..hehe

kau org tau?
kadg2 idea aku byk sgt..tp nk ambik masa untuk tulis blog sgt malas..
akan bagus kalau kita berckp then blog kita sdiri yg tulis..pemala~! @@ hehe
sebb tu...byk cerita yg tertangguh dan akhirnye tak tulis..

kadg2..aku pun suka sgt tukar2 blog aku..macm2.
bukan aku tak tetap..tapi aku rase blog aku macm baju
nak juga pakai cantik2.. and tak pakai benda same je..ececehhh... hehe

kau org tau?
sekrg aku rajen nak type..nk tgu post nti?
alhamdulillah kalau ade..doakan aku menulis blog yeah!
coz aku nk jugak anak2 cucu aku bace blog time aku berumur sweet 20 lebih anak dare muda..hehe

to all readers..take care ye....

;D
lot of love : hidarif~

Monday, June 4, 2012

alhamdulillah :)

Assalamua'laikum buat semua yang sudi baca sedikit coretan dayah.. :) apa yang dayah nak coretkan dekat sini  mungkin sesuatu yang dapat ceritakan buat semua..:) skema pulak! takpelah =p

Pada 3 JUN 2012 hari ahad secara sahnya dayah telah menjadi TUNANG kepada Muhammad Arif bin Dzulkefli..

kisahnya tanpa dirancang..ini semua kejutan secara tiba-tiba..apa yang dayah nak beritahu...ianya suatu anugerah yang Allah permudahkan..segalanya diberi jalan oleh Allah..Alhamdulillah.syukur dipanjatkan kepada Ilahi..:)

Sebenarnya..tak da  dalam perancangan untuk  dilangsungkan pada cuti sem kali ni... yang sepatutnya..hari Arif ke KL pada hari sabtu 2 JUN 2012 tu untuk kenduri kawin sedara di KL..alang-alang sampai ke KL mereka sekeluarga pergi melawat sedara mara di KL... sepatutnya AHAD 3 JUN tu Arif pergi kenduri kawin fida dan syuk batch kat maktab di JOhor dan keluarga Arif menghantar menantu jirannya...

Setelah dibincang waktu di rumah mak sedara Arif..Keluarga arif dan bapa saudara dan Ibu saudaranya berbincang untuk menziarah dayah sekeluarga alang-alang keluarga arif dah dekat di Kl dengan Pahang..makanya dengan keputusan yang mengejut..malam itu juga mak Arif talifon ma dayah..dan beritahu hajat pihak Arif untuk datang menziarah dan merisik...

mungkin bagi pihak di sana..hanya pihak mereka dan keluarga dayah sahaja untuk berbincang merisik..tetapi ma dan abah dayah tidak ada pengalaman dalam menguruskan hal-hal macam tu..jadi talifon dan jemput sedara mara untuk membuat persiapan menyambut keluarga  Arif.. yang jadi jurucakap pihak dayah ialah abg ma yang ustaz..lebih arif katakan..:) bila mereka smpai rumah dayah.mereka pun terkejut sebab persiapan yang cepat sedagkan malam tadi baru beritahu..

ye..sapa tak berdebar..tiba-tiba mengejut..:) dayah pun cuak..baju tak ade..semua kat asrama maktab..kat rumah baju buruk-buruk..kalau tau awal sempat lagi pilih baju beli baru..apepun.bersederhana dan pakailah ape yang patut asalkan sopan;;)

AHAD 3 JUN 2012 1.15 pm

Sampailah pihak keluarga Arif.. kami sambutlah ramai2..almaklum..sedara mara ramai..duk dekat2 j..jadi hal kenduri makan2 dah biasa dengan sedara mara..terima kasih sgt2 untuk mereka.. dengan mreka2 terkejut..hehe..

setelah dibincang bincang..maka tersebutlah tunang terus..cuak dayah! family arif pon dtg dari kl untuk merisik je hajatnya..

dayah fikir..mungkin terus disahkan tunang sebab lebih senang..dah terus jadi tunang orang means xleh orang masuk minang dah.. eceh! =p hehe..

apepun..Allah dah bagi jalan mudah sangat.. maka kami disahkan bertunang..tarikh sebenar bertunang sepatutnya bulan 9 tahun ni...tapi ni terus tunang..

Apepun..kami rasa perkara ni perlu adil..kawan2 perlu ade dan tahu..sedara mara lain pon ramai lagi tak tahu..atleast mereka ade...:)

oleh tu..kami akan adakan juga majlis pertunangan dan kahwin InsyaAllah..doakan kami.. hal tersebut kami akan maklumkan pada semua kawan2..:)

tunggu jemputan dari kami ye kawan2!! minta maaf.. ini secara kejutan... kejutan juga buat dayah..
tapi apapun alhamdulillah... terima kasih semua..:)